GVB-traject

De weg naar het Golfvaardigheidsbewijs (GVB) op Witbos

Golf is een sport voor jong en oud waar iedereen veel plezier aan beleeft, of je nu 8 bent of 88. Het is echter ook een sport die niet zo eenvoudig is om aan te leren en bovendien zijn er heel wat regeltjes mee gemoeid. Het is dus onmogelijk om vanaf dag één van het lidmaatschap onmiddellijk op de baan te gaan en het golfspel te bedrijven. Hiervoor moet je eerst het Golfvaardigheidsbewijs (GVB) halen.

Het GVB is het rijbewijs van de golf en het heeft tot doel de nieuwe golfspeler in de best mogelijke omstandigheden een minimum set aan vaardigheden en kennis bij te brengen om met plezier de golfbaan op te kunnen. Het GVB wordt door velen aanzien als een stressvolle periode, maar niets is minder waar. Het doel van het GVB is de beginner zo snel mogelijk op de golfbaan toe laten met de absoluut nodige technische vaardigheden en etiquette- en regelkennis.

Het objectief van de club is om de beginnende golfer binnen de 3 maand op de baan te krijgen en binnen de 6 maand het GVB te laten behalen.

Volgende etappen worden afgelegd binnen onze club:

1. Lidmaatschap

Om te kunnen deelnemen aan het GVB-traject moet u eerst lid worden van onze club.

U kunt eerst even de kat uit de boom kijken en een starterspakket aanvragen om na te gaan of de golfsport wel iets voor u is. Dan krijgt u een starterspas en hebt u toegang tot onze faciliteiten om de sport te ontdekken via de starterslessen én om deel te nemen aan het GVB-traject

U kunt ook onmiddellijk lid worden bij onze club en een full membership aanvragen. U neemt dan best een aantal lessen bij één van onze golfleraars en neemt deel aan de baantoelating en het GVB.

2. Baantoelating

Het doel is de nieuwe golfer zo snel mogelijk op de golfbaan te brengen. Dit kan pas echter wanneer een minimum set aan vaardigheden en kennis verworven zijn. De baantoelating bestaat daarom uit 2 onderdelen:

1. a.       Theorietest

30 vragen beantwoorden over etiquette en basiskennis van de golfregels.

Duurtijd ongeveer 1 uur (open boek), gevolgd door 2 uur praktijkuitleg door Captain.

Een score van 24 op 30 (80%) is noodzakelijk om te lukken.

1. b.      Praktijkproef

Met regelmaat rechtdoor slaan over een afstand van ongeveer 80m en de basiskennis van het kort spel en putting beheersen.

Duurtijd ongeveer 1 uur, test wordt afgenomen door Head Pro.

Zodra deze 2 proeven zijn afgelegd krijgt de beginnende golfer (full member of starter) toegang tot de baan onder begeleiding van een golfspeler, lid van de club en handicap <= 36. Er wordt hem/haar gevraagd op de baan te gaan op de minst drukke momenten en aandacht te houden voor speltempo en etiquette.

De beginnende golfer met baantoelating krijgt echter nog geen clubhandicap en kan ook nog niet deelnemen aan de wedstrijden.

3. Golfvaardigheidsbewijs

Na het bekomen van de baantoelating zal de beginnende golfer 2 caddybeurten uitvoeren met een speler <= 36. Bij voorkeur doet hij dit tijdens een wedstrijd om aspecten zoals speltempo te kunnen aanvoelen.

Zodra hij de 2 caddybeurten heeft uitgevoerd, is hij klaar voor de ultieme test om het GVB te behalen, met name de baantest.

De baantest wordt als volgt georganiseerd:

1.        9 holes single stableford
  2.        2 strokes per hole
  3.        Vanaf de oranje teeboxen
  4.        De kandidaat is gelukt wanneer hij over de 9 holes 18 punten stableford behaald EN blijk geeft van een goede kennis van de regels en respect voor de etiquette.

Bij het lukken van de baantest krijgt de kandidaat onmiddellijk een clubhandicap van 45 en kan hij deelnemen aan de clubwedstrijden die op Witbos georganiseerd worden voor beginnende golfers: de rabbits wedstrijden tijdens de weekend, de Thursday Cups over 9 holes op donderdagavonden, de fun competities tijdens het najaar, alle andere wedstrijden die toegang bieden voor spelers met hcp tussen 36 en 45. Op deze manier kan hij/zij  werken aan de handicap om de overgang te maken naar de EGA handicap (36 of minder) die toelating biedt om ook op andere terreinen te gaan spelen.

4. Traject

Er zijn dus  3 sleutelmomenten : theorietest, praktijkproef en baantest. Deze 3 activiteiten worden door de club op verschillende momenten doorheen het jaar georganiseerd. Ongeacht op welke manier (starter, full member) of op welk tijdstip u als nieuw lid tot de club toetreedt, u kan zich gewoon via i-pass of de VVG app aanhaken aan deze activiteiten op het ritme dat u het best past.

De club zal volgens een logisch schema minimaal 6 maal per jaar een theorietest, praktijkproef en baantest organiseren en deze activiteiten opnemen in de activiteitenkalender.

5. Opmerkingen

Voor de jeugd jonger dan 12 jaar kan de theorietest op een mondelinge wijze worden afgelegd in de vorm van een onderhoud.